Ik ben een starter op de woningmarkt
Stappenplan
U wilt uw eerste huis kopen. Een plekje voor uzelf. Een leuk maar toch ook spannend moment. Er komt veel bij kijken en waarschijnlijk heeft u veel vragen. Hoeveel kan ik lenen? Welke hypotheek past bij mij? Waar moet ik allemaal op letten? Is het nu wel het juiste moment om een huis te kopen? In het grote doolhof wijst De Financiële Praktijk | Financieel Zeker u graag de weg.
Stap 1: Orienteren
Als starter op de woningmarkt kunt u nog alle kanten op. Belangrijke vraag is hoe u de juiste hypotheek kiest. De keuze is enorm, daarom is het van belang om zoveel mogelijk van u en uw toekomstbeeld te weten te komen. Wat zijn uw idealen en hoe passen wij uw hypotheek zoveel mogelijk hierop aan. Samen met [bedrijfgsnaam] komen we langs alle belangrijke punten.
Voordat u een huis koopt, is het belangrijk uzelf goed te oriënteren. Hoeveel kunt en wilt u maximaal lenen. Wat worden dan de maandlasten? Koopt u alleen of met een partner. Gaat u voor een bestaande woning of valt de keuze op een nieuwbouwwoning?
De Financiële Praktijk | Financieel Zeker kan u helpen met het beantwoorden van deze vragen. Een oriëntatiegesprek is vrijblijvend en kost u niets!
Stap 2: Op huizenjacht
Wanneer u weet wat uw budget is en wat uw woonwensen zijn, kan de huizenjacht beginnen. Als starter is het misschien verstandig om met een aankoopmakelaar in zee te gaan. Een aankoopmakelaar heeft veel ervaring en kennis van de situatie op de lokale huizenmarkt.
Bent u enthousiast over een woning? Dan volgt de bezichtiging! Spannend én leuk!
Stap 3: Onderhandelen en uw bod uitbrengen
Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan kunt u gaan onderhandelen en een bod uitbrengen! Let op: laat van te voren door De Financiële Praktijk | Financieel Zeker eerst nauwkeurig berekenen wat uw maximale hypotheek is. Onderhandelen is erg spannend, zeker voor een starter. Een paar tips:
- Kijk in het Kadaster voor welke prijs andere huizen uit de buurt zijn verkocht.
- Reserveer geld voor een bouwdepot als u eventueel een verbouwing wilt financieren.
- Denk na of u ontbindende voorwaarden wilt laten opnemen in het koopcontract, bijvoorbeeld:
- Onder voorbehoud van financiering
- Onder voorbehoud van bouwkundige keuring
- Onder voorbehoud van woonvergunning
- Onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Stap 4: Hypotheek regelen: werk aan de winkel
Is uw bod geaccepteerd? Van harte gefeliciteerd! De Financiële Praktijk | Financieel Zeker gaat voor u aan de slag en samen bespreken wij alle belangrijke punten. En dan moet u denken aan bijvoorbeeld:
- keuze hypotheekverstrekker
- keuze hypotheekvorm
- keuze rentevorm en rentetermijn
- komtt u in aanmerking voor een starterslening
- wat te doen bij arbeidsongeschiktheid, werkloos worden en overlijden?
- taxatie regelen
- bouwkundige keuring regelen
- nagaan of het verduurzamen van de woning moet worden meegenomen in uw hypotheek
- het verzamelen van alle belangrijke documenten, nodig voor het aanvragen van de hypotheek
Bij het akkoord van de hypotheekverstrekker ontvang u de hypotheekofferte en na het tekenen van de offerte is het wachten op de dag van het passeren van uw hypotheek.
Stap 5: Naar de notaris
De officiële overdracht van het huis vindt altijd plaats bij de notaris. De notaris leest samen met u de koop- en hypotheekakte door en controleert of alles goed is geregeld. En dan is het tijd om de hypotheekakte te tekenen.
Als u (en de notaris) heeft getekend is het huis officieel van u en kunt u de champagnefles opentrekken. Die krijgt u natuurlijk van ons!